Amenajarea bucatariei in functie de forma ei
: 22, 02, 2018, 11:44 am 1473 vizite
Bucataria este una dintre cele mai importante camere din locuinta noastra.
Timpul petrecut in bucatarie este important, de aceea este important ca acesta sa fie unul de calitate, indiferent de activitatea pe care o desfasuram.
Ca timp petrecut, bucataria se numara in top doi dupa dormitor, iar de multe ori chiar si cand avem oaspeti preferam sa ii invitam in bucatarie si nu in living.
De aceea amenajarea unei bucatarii trebuie realizata cu grija pentru ca spatiul sa fie cat mai primitor.
In conditiile acestea tot ceea ce ne mai ramane sa facem este sa apelam la diverse tehnici cu rolul de a ne ajuta sa gasim solutia cea mai buna in ceea ce priveste redecorarea unei bucatarii.
Bucatariile, asa cum multi le cunoastem, au fost concepute si cu rolul de a depozita diverse ustensile pe care le folosim, dar si ingredientele pe care urmeaza a le utiliza.
In ultimii ani, odata cu dezvoltarea tehnologiilor se acorda o importanta deosebita amenajarii unei bucatarii, astfel incat accesul la toate dispozitivele sa fie cat mai usor, iar amplasarea lor sa creeze un intreg ansamblu.
Vom gindi amenajarea tinand cont de locul de amplasare al prizelor, alimentarii cu apa precum si tevile de gaz, hotarand stilul pe care vrem sa il adoptam clasic, modern, clasic sau romantic cat si culorile sau materialele folosite.
Forma si dimensiunile spatiului vor descrie forma mobilierului, fie ea sub forma de ''U'', ''L'' sau in linie.
In continuare vom prezenta cateva avantaje si dezavantaje cu privire la diferitele amenajari prezentate.
Bucataria sub forma de ''U''
O astfel de bucătărie sub forma de U are capacitatea de a asigura foarte mult spatiu de lucru si de depozitare.
Un mare avantaj pe care îl întâlnim este acela de a avea totul în imediata apropiere precum si mai multe zone de lucru. Configuratia mobilei din punct de vedere al spatiilor de depozitare este cunoscuta ca fiind ''generoasa''.
Acest tip de amplasare se potriveste de minune acelor persoane ce petrec o mare parte din timp în bucătărie deoarece ofera mult spatiu pentru desfasurarea activitatii si mult loc pentru depozitarea alimentelor precum si a altor ustensile de bucătărie.
Un exemplu ar fi corpurile suspendate foarte inalte sau politele, iar mobilierul principal va include chiuveta, plita sau aragazul. În cazul unei bucătări mici sub forma de U, electrocasnicele trebuie incorporate in mobilier pentru a economisi din spațiu.
Culorile deschise si pastelate se potrivesc perfect unui astfel de spatiu mic si ingust.
Avantaje:
- Distante scurte intre zone, obtinerea unei optimizari a traseului de lucru din bucătărie
- Spatiu de lucru si de depozitare este maximizat
- Permite un blat de lucru indejuns de mare pentru a ne desfasura în voie
Dezavantaje:
- Presupune existența unui spatiu destul de spatios
- Necesită o iluminare bună pentru a nu deveni prea întunecată
- În cazul unei bucatarii mici, se recomanda folosirea unei soluții de colț care sa mareasca spatiul de depozitare
Bucătăria în forma de ''L''
Amenajarea unei bucatarii în forma de „L” necesita o încăpere generoasa care sa inglobeze un loc de luat masa de cele mai multe ori.
O caracteristica a acestui tip de bucatarii o reprezintă posibilitatea de a amplasa o masa în spatiul central.
Este o configuratie versatila si asta pentru ca permite fluidizarea activitatilor si eliminarea traficului inutil.
Vom avea nevoie de un spatiu cu laturi de minimum 3 m. O bucătărie de tipul acesta fiind printre cele mai ergonomice moduri de organizare datorită formei triunghiulare care se potrivește foarte bine circuitului productiv.
Chiuveta va trebui amplasata în varful L-ului pentru ca plita si frigiderul sa fie pozitionate în capătul laturilor.
În cazul unei incaperi ce are o latura mai lunga si una mai scurta, este recomandat ca spatiul de racord intre intre cele doua blaturi sa inglobeze o chiuveta de colt, iar plita sa poata fi montata spre capătul opus al blatului.
Dacă laturile noastre sunt egale, în acest caz este recomandat ca partea de racord sa nu inglobeze nici un echipament precum chiuveta sau plita ci sa fie dedicata blatului de lucru, pentru ca în felul acesta sa obtinem o zona de lucru dispusa pe doua directii care va scurta considerabil drumul parcurs pentru a ajunge în diverse puncte de interes ale bucatariei.
Avantaje
- Ergonimicitate înaltă
- Distante scurte între diferitele zone
- Dispunem de un blat de lucru generos
- O buna delimitare a zonei de lucru de cea de servirea a mesei
- Asigura un spatiu generos pentru depozitare
Dezavantaje
- Presupune existența unui spatiu generos
- În cazul unui bucatarii mai mici se recomanda folosirea unei solutii de colt cu mecanism pentru a mari spatiul de depozitare si de a facilita accesul la el.
Bucătăria „liniara”
Așa zisele bucătării în forma de linie sunt poate cele mai frecvent întâlnite, mai ales în apartamentele vechi ce apartin unor spatii mai putin generoase.
O astfel de bucătărie, pe un perete, permite si amplasarea unui loc de luat masa în aceeași încăpere, pentru ca de multe ori masa sa fie folosită drept ca blat de lucru auxiliar.
Tendinta de a supraincarca o astfel de bucătărie poate transforma foarte usor gatitul intr-un fel de cursa cu obstacole.
La o prima analiza, spatiul poate parea foarte elegant, dar nu suficient de practic deoarece blatul de lucru nu este indeajuns de generos.
Amplasarea mobilierului pentru o astfel de bucătărie trebuie sa fie cat mai functionala, acest lucru poate fi obtinut prin pozitionarea corpurilor pe doi pereti paraleli. Iar pentru o amplificare vizuala a bucatariei, vom folosi finisaje cât mai deschise la culoare.
Avantaje
- Aranjament compact și economic
- Configurare functionala si eficiența ce presupune o bună organizare
Dezavantaje
- Spatiu de amplasarea pe blat al electrocasnicelor este redus
- Spatiu limitat de depozitare a alimentelor este limitat
Taguri: interior, bucatarie, amenajare